ponedjeljak, 5. srpnja 2021.

Pogledajte Dončićevu partiju odigrao je bolje nego za NBA

 LUKA DONČIĆ je povijesnom partijom odveo košarkašku reprezentaciju Slovenije na njene prve Olimpijske igre.

To je napravio na najtežem gostovanju kod izravnog i jakog suparnika. U Kaunasu, u krcatoj Zalgirio Areni, vodio je Sloveniju do pobjede 96:85 protiv Litve za koju su igrali Sabonis, Valanciunas, Grigonis, Kalnietis, Giedraitis...

Tako je Litavce ostavio bez Tokija i tamo odveo svoju reprezentaciju. To je napravio partijom života za reprezentaciju. Naime, u pet godina, koliko igra za Sloveniju, 22-godišnji fenomen nikada nije imao triple-double.

Pothvat koji redovno izvodi u NBA ligi napokon je ostvario i u reprezentaciji, i to u jednom od najvažnijih mečeva u povijesti Slovenije.

Utakmicu je završio s 31 košem, 11 skokova i 13 asistencija te valorizacijskim indeksom 42. 

Spektakularan učinak je tim vrjedniji jer Dončić je ovu utakmicu igrao po pravilima FIBA-e. Ona dodavanjem smatra tek izravno dodavanje za koš, za razliku od NBA lige, u kojoj se asistencijom smatra i posluživanje igrača koji nakon toga odigra akciju i zabije.

Ovaj Dončićev triple-double velik je i po tom kriteriju: njime je Sloveniju odveo na njene prve Igre, prvi put je za reprezentaciju ostvario triple-double te je do njega došao daleko teže nego što je to slučaj u NBA ligi. 

Dončić je u Litvi briljirao i već na poluvremenu je imao 21 koš, šest skokova i pet asistencija. U trećoj četvrtini se dva puta svađao sa sucima, protiv sebe je imao i 15 tisuća gledatelja, ali ih je do kraja ušutkao. 

Litavci su na njemu mijenjali flastere, udvajali ga, čuvala su ga i po trojica, postavljali mu zamke kada je kretao u dribling, ali ništa od toga nije moglo zaustaviti Dončića. Kada se lomila utakmica, on ju je odveo na stranu Slovenije s ključnim prodorima, skokovima i ukradenim loptama.  

Dončić je sve ovo za Sloveniju radio nakon iscrpljujuće NBA sezone, u kojoj je sam dovukao Dallas do play-offa te i tamo igrao sjajno. Prije odlučujuće utakmice protiv Litve rekao je da bi radije uzeo olimpijsko zlato sa Slovenijom nego NBA prsten s Dallasom. Tako je i odigrao ovaj meč. 




Nema komentara:

Objavi komentar

Hrvatski šef diplomatije optužio bošnjačku stranu za moguću radikalizaciju i destabilizaciju

  Ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman nazvao je u ponedjeljak predsjednika države Zorana Milanovića "štetočinom&q...